Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Ons lymfestelsel zorgt voor de afvoer van vocht, eiwitten en schadelijke stoffen, het is een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem.

Lymfoedeem, oftewel ophoping van lymfevocht, ontstaat als het lymfesysteem vocht en eiwitten, onvoldoende afvoert. Deze stagnering van lymfevocht kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een infectie, bestraling, operatief verwijderen van lymfeknopen, een gezwel of trauma. Lymfeknopen, ook wel klieren genoemd, kunnen niet weer herstellen als ze eenmaal beschadigd of verwijderd zijn. Lymfeoedeem is dus bijna altijd een chronische aandoening. Het kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Lymfoedeem is zelf niet pijnlijk, het kan wel een zwaar strak en of tintelend gevoel geven.  Op langere termijn als lymfoedeem niet behandeld wordt kan het schade aan de huid geven. Oedeemtherapie kan de uitkomst bieden.

De behandeling van lymfoedeem wordt gedaan door een gespecialiseerde fysiotherapeut, de oedeemfysiotherapeut. Het eerste bezoek staat in het teken van de kennismaking en intake om o.a. de hulpvraag in kaart te brengen. Na intake en onderzoek wordt in overleg een behandelplan worden opgesteld. Voor de behandeling van oedeem zijn verschillende therapievormen toepasbaar. Hierbij valt te denken aan: manuele lymfedrainage, bandageren/compressie therapie, oefentherapie, ademhalingstherapie, huidverzorging en voorlichting.

Bij manuele lymfe drainage worden bepaalde handgrepen en massages gebruikt om de lymfeafvoer te bevorderen. Bij compressie therapie worden zwachtels en compressiekousen ingezet om via druk op het weefsel de lymfeafvoer te verbeteren en ondersteunen. Tegelijkertijd is het zeer zinvol om middels oefentherapie en ademtherapie het lymfesysteem adequaat te ondersteunen.

Het gebruik van de spieren zorgt voor een pomp en zuigwerking die de lymfecirculatie bevordert. De huid is extra kwetsbaar in het lymfoedeem gebied. Een goede huidverzorging is daarom zeer belangrijk. Mede omdat lokale afweer is verminderd is de kans op infectie groter. In elk stadium van de behandeling is goede voorlichting erg belangrijk. Als u goed geïnformeerd bent komt dit ten goede van de behandeling van het oedeem.

Verzekering

De oedeemtherapie is een chronische indicatie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Daarna worden de behandelingen vergoed vanuit basisverzekering.

Meer informatie over de behandeling?

Heeft u vragen over Oedeemtherapie?
Bel gerust naar 0594 - 50 59 71 of stuur e-mail naar [email protected].

Wilt u een afspraak maken?
CONTACTGEGEVENS
ONZE OPENINGSTIJDEN
HANDIGE INFORMATIE
VEELGESTELDE VRAGEN
Bij vragen helpen wij u graag verder. Bekijk onze veelgestelde vragen.
VEELGESTELDE VRAGEN
U heeft een aantal rechten als u zorg ontvangt, bijvoorbeeld het recht op informatie. Lees hier meer over uw rechten.
© 2024 Fysiotherapie Hooiweg